Akciğer Kistleri ve Tedavisi

Bu yazımızda, akciğer kistlerinin ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı, belirtilerinin neler olduğu ve uluslararası kaynakların ne önerdiğine dair bilgiler verilir. Bu bilgilerin ışığında akciğer kistinin teşhisi, tedavisi, ameliyat yöntemleri ve riskleri, ameliyat sonrasında kaç gün hastanede kalınması gerektiği hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Akciğerde kistler doğumsal veya edinsel (sonradan oluşan) şekillerde olabilir. Bu sayfada yetişkinlerde görülen akciğer kistleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Bebeklerde ortaya çıkan akciğer kistleri ise buradan incelenebilir.

Akciğer kistleri sigara içilmesi, hava kirliliği gibi sebeplerle oluşan basit akciğer kistleri, enfeksiyonlara bağlı kistler (hidatik kist – köpek kisti gibi), bir travma sonrası oluşabilecek kistler ya da doğumsal bozuklukların sebep olduğu ancak erişkin dönemde ortaya çıkan kistler şeklinde görülebilir.

Akciğer Kisti Hastalarındaki Belirtiler

Hastalardaki belirtiler birçok farklı duruma göre değişiklik gösterir. Hastanın yaşı, kistin genişliği, akciğer içindeki yeri, amfizem, KOAH gibi durumların var olup olmaması ve kistin sebebine bağlı olarak yakınmalar değişiklik gösterir. Örneğin genç ve sağlıklı akciğer sahip bir bireyde ortaya çıkan akciğer kisti hiç bir yakınmaya sebep olmayabilirken, daha ileri yaşta veya akciğerinde belirgin başka hastalıkları olan (KOAH veya amfizem gibi) bir kişde bu kist öksürük, nefes darlığı gibi yakınmalar sebep olabilir.

Benzer şekilde, parazitlere bağlı olarak ortaya çıkan (hidatik kist gibi) durumlarda hastalarda kistin büyüklüğü ve patlamış veya patlamamış olmasına bağlı olarak öksürükle ağızdan su gelmesi, ateş ve zayıflama ortaya çıkabilirken kistin erken dönemlerinde hiç bir yakınma görülmeyebilir.

Travmaya bağlı akciğer kistlerinde ise genellikle öksürük sık görülür. Bununla birlikte bazı travmatik akciğer kistleri uzun yıllar belirti vermeden kalabilirler.

Genel olarak akciğer kistleri sık öksürük, halsizlik, zaman ateş, nefes darlığı ve bazen de öksürükle ağızdan kan gelmesi yakınmalarına sebep olabilir.

Teşhis

Günümüzde en iyi teşhis yöntemi akciğerin bilgisayarlı tomografi ile incelenmesidir. Hidatik kistlerde ayrıca bazı kan testleri de yapılarak teşhis edilmeleri kolaylaştırılır. Ayrıca gerekli durumlarda bronkoskopi denilen yöntem faydalı olur.

Akciğer Kisti Tedavi Yöntemleri

Küçük ve belirti vermeyen (tesadüfen tespit edilen) akciğer kistleri için tedavi gerekli olmayabilir. Hastalar kistin büyüyerek herhangi bir soruna yol açmaması için yakın takibe alınırlar.

  • Hidatik kistlerde ise hastada bir yakınma olsun veya olmasın önce antibiyotikle (Albendazole) tedavi edilmesi ve düzelme olmuyorsa veya komplikasyonlar oluşuyor ise ameliyat edilmeleri gerekir.
  • Kistik fibrozis hastalığında ise tıbbi tedavi ile kontrol altına alınamayan durumlarda akciğer nakli uygulanır.
  • Travmatik akciğer kistlerinde bir komplikasyon olmadığı sürece takip edilmeleri uygun olur.

Akciğer Kisti Ameliyatı – Ne Zaman?

Akciğer kistinin yarattığı komplikasyonların (sorunların) ortadan kaldırılması veya ileride yaratacağı komplikasyonları (kanama, enfeksiyon, kansere dönüşme ve etraf yapılara bası oluşturma gibi) önlemek amacıyla cerrahi girişim uygulanır. Örneğin, boş olan kistin içerisinde enfeksiyon oluşuyor ve hasta sürekli olarak tedavi oluyor ise veya kistin içerisindeki bir damarda yırtılma sebebiyle hastanın öksürükle ağızdan kan gelmesi oluyor ise ameliyat olması önerilir. Yukarıda da anlattığım şekilde hidatik kistler eğer antibiyotik (Albendazole) tedavisi ile düzelmiyor ise ameliyatla kistin çıkartılması gerekir.

Uluslararası Kaynaklar Ne Öneriyor?

Doğumsal kistik akciğer hastalıkları  (İngilizce)

Edinsel tip kistik akciğer hastalığı (İngilizce)

Akciğer Kistinde Ameliyat Yöntemleri

Akciğer kistleri operasyonlarında açık operasyon (torakotomi) yerine KAPALI OPERASYON (VATS) tercih edilmelidir.

Tek Kesi İle KAPALI Operayon (Tek Port VATS)

Bu yöntemde sadece tek 2 cm’lik bir kesiden ilerletilen kamera yardımıyla alınan görüntüler ekrana yansıtılır ve operasyon bu görüntülere bakılarak gerçekleştirilir. Ortalama olarak 3 gün sonra hasta hastaneden ayrılır. Hasta operasyondan sonra 1 hafta içerisinde normal yaşantısına dönebilir.

Asistan ve uzman hekimleri için hazırladığımız tek kesi VATS yöntemi operasyon görüntüsü aşağıda izlenebilir.

Hekim eğitimi için hazırladığımız ameliyat videosunu izlemek için tıklayınız.

Ameliyatın Riskleri

Ameliyatın riskleri düşüktür. Yine de hastanın yaşı, genel durumu ve ilave hastalıklarının (kalp hastalıları, hipertansiyon, solunum güçlüğü, şeker, böbrek hastalıları gibi) olup olmamasına bağlı olarak komplikasyonlar oluşabilir. Ameliyat sonrası akciğerden hava kaçağı, enfeksiyon ve uzun hastane yatışları gerekli olabilir. Bu olasılıklar, kapalı operasyon sonrası belirgin şekilde düşüktür.

Tüm olasılıklar önceden tespit edilerek gerekli önlemler alınıp riskler en aza indirilmelidir.

Tek port VATS kapalı akciğer kisti ameliyatlarından sonra 2 veya 3 gün hastane yatışı uygulanır. Yoğun bakım kalışı gerekmez.