Amfizem

Bu yazımızda, amfizemin nasıl oluştuğu, tedavi yöntemleri, amfizem ameliyatı, ne zaman ameliyat olunması gerektiği ve riskleri hakkında bilgiler verilir. Ek olarak, ameliyat yöntemleri ve ameliyat sonrası kaç gün hastanede kalınacağı ile sorularınıza da cevaplar bulabilirsiniz.

Amfizem Nedir, Nasıl Oluşur ?

  • Amfizem akciğer dokusunun, uç hava yollarının anormal ve kalıcı genişlemesi ile ortaya çıkan kronik hava yolu hastalığıdır.
  • Sigara içilmesi, tütün mamüllerinin tüketimi amfizemin en sık görülen sebebidir.
  • Sürekli kirli havaya maruz kalmak ve genetik hastalıklar da diğer sebepleri arasında sayılabilir.

Amfizem Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

  • Amfizem ilaçlar ile tedavi edilen bir hastalıktır.
  • İlerleyen durumlarda solunumu sağlayabilmek için ilave mekanik destekler de gerekli olabilir.
  • Amfizem göğüs hastalıkları uzmanları tarafından tedavi edilir.
  • Bununla birlikte bazı ileri amfizem durumlarında hekiminiz size ameliyat uygulanabileceğini söyleyebilir. Bu durumda göğüs cerrahının görüşüne başvurulur; gerekli değerlendirmeler ve ilave testler yapıldıktan sonra cerrahi işlem uygulanabilir.

Neden Amfizem Ameliyatı Olmam Gerekir?

Amfizemli hastaların ameliyattan fayda görebilecek olanları çok az orandadır. Nadir olarak ilaçların yeterli olmadığı, ilerleyen hastalık durumunda hastanın ömrünü uzatmak amacıyla cerrahi girişim uygulanması gerekli olur. Böylece, nefes alındığında akciğerlerdeki boşluklar içerisinde kalan çalışmayan hava alanları çıkartılır ve kalan sağlıklı akciğer ile daha rahat nefes alınması sağlanabilir.

Uluslararası Kaynaklar Ne Öneriyor?

Belli kriterlere sahip amfizem hastalarının ameliyat tedavisi ile daha uzun süre yaşadığı kanıtlanmıştır. Hangi hastalarda cerrahi tedavi uygulanabileceği ancak göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi uzmanlarının birlikte karar vermesi ile tespit edilebilir.

Grafik, amfizem cerrahisi (LVRS) yapılan hastalarda ölüm oranlarının ilaç tedavisi alanlara göre daha düşük olduğu görülmektedir.

Amfizem Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?

Sadece tek bir akciğeri veya iki akciğeri ayrı ayrı zamanlarda açık yöntemle ameliyat etmek veya endoskopik yöntemle (Videotorakoskopi – VATS) bu işlemleri yapmak mümkündür.

Bu yöntemlerle akciğerlerin dış kısmında yer alan içi hava dolu çalışmayan alanlar çıkartılır ve sağlam akciğerlerin gelişmesi sağlanarak hastanın nefes alması kolaylaştırılır.

Her iki meme altından geçen bir kesi veya göğüs kemiğinin açılması ile her iki akciğere tek seansta müdahale etme olanağı da vardır. Bu seçimi hastaya ve amfizemin durumuna göre yapmak gerekir.

Amfizem Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

  • Akciğerlerden hava kaçaklarının olması,
  • Uzun süre yoğun bakım tedavisi gereksinimi,
  • Kanama
  • Tekrar operasyon uygulanması
  • Enfeksiyon ve
  • Vefat görülebilir.

Bu riskleri azaltmak için ameliyat öncesi gerekli tedbirler alınmış olmalı ve riskler en aza indirilmelidir.

Alttaki akciğer bilgisayarlı tomografisinde ameliyat ile çıkartılması gereken içi hava dolu amfizem alanları görülmektedir.

Ameliyat İçin Kaç Gün Hastanede Kalmalıyım?

Sağ ve sol akciğerler için iki ayrı seansta yapılacak işlemlerin her birinden sonra hastanede 7-10 gün arasında kalınmalıdır.

Bazı durumlarda tek taraflı operasyon da yeterli olabilir. Bu durumda ikinci taraf için operasyon hastanın yakınmalarının ortaya çıkması sonrasında birkaç ay ile bir kaç yıl arasında da yapılabilir.

Amfizem Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Akciğerlerin etrafındaki hava dolu ölü boşluk alanları çıkartılır. Bu alanlardan hava kaçakları olmasını önlemek için özel tedbirler alınır. Ameliyat sonunda göğüs boşluğu içerisine dren yerleştirilir ve ağrı olmasını önlemek amacıyla özel bir (epidural) katater kullanılır. Ameliyat sonrası hasta 1 veya 2 gün yoğun bakımda takip edilir.